Религия ли е йога?

От санскрит Йога се превежда като обединение или присъединяване. Това е обединението на ума, тялото и духа чрез дишането и движението. В Йога сутра, йога означава да се концентрираш, тъй като помага да се съсредоточиш върху ума и да го освободиш от всяка мисъл.

yoga religion

Подобно на религията, има много училища на йога, въпреки че всяко от тях има една и съща цел, която е контрол на тялото и ума. Някои йога училища са създадени от религиозни групи, за да помогнат на учениците да постигнат своите цели или да станат просветени, като Бхакти Йога, Карма Йога и Хата Йога, въпреки че последователите на тези религии не трябва да следват тези училища, за да бъдат истинска будистка, индуистка или друга религиозна форма.

Да, Йога помага на религиозните практикуващи да определят цели по отношение на самосъзнанието и медитацията, но не се практикува от всички. Всъщност в днешно време нито една религиозна група не настоява Йога да бъде редовна част от живота, за да бъдете част от тази религия.

Религията в основата си е вярата в Бог и молитви към него в обособен храм. В йога няма Бог, поклонение или храм, така че не може да бъде религия. Ако йога беше сама по себе си религия, това не би било възможно, тъй като само една група ще я практикува. Йога се практикува от индуси, будисти, християни, католици, евреи, мюсюлмани, дори атеисти и агностици практикуват йога. Няма ръководство, което да казва кой може и не може да практикува йога. Хората от всички сфери на живота, наследството и възпитанието се събират в клас по йога, като основният фокус е самоусъвършенстването, а не религията.

В религията съществува система от вярвания, които се преподават често в ранна възраст. Всеки, който е израснал в донякъде религиозен дом, знае, че трябва да отиде на църква или в храм на определени празници или дори ежедневно. Религиозните убеждения и ценности са преподавани у дома и понякога в училище.

В йога има ценности, но те идват отвътре, те не се преподават в ранна възраст от родители или учители. Ако погледнете части от Йога сутра ще откриете изявления срещу насилието, кражбите и какво е да бъдеш добро човешко същество. Някои може да твърдят, че това прави йогата религия, но всъщност тези учения са част от всички религии и са изброени в почти всички религиозни текстове.

Йога е за избор и самосъзнание. Хората, които практикуват йога, сами избират да го направят. Религията също е избор, но мнозина се раждат и израстват, за да следват определена религия. Някои религии дори вярват, че трябва да се родите в нея, за да бъде наистина част от нея. Това не е случаят с Йога. Всеки може да практикува йога, без значение колко е стар или колко млад, или какви религиозни вярвания следва. Хората, които практикуват йога, са решили да го направят сами.

Още статии