Как да успокоим ума по време на йога практика?

"Правило" номер едно по време на йога практика е да останете концентрирани, да изключите ума и да следвате само дъха си. Но понякога не е толкова лесно и не е изключено да започнете да мислите още повече в момент, когато трябва да сте напълно спокойни. Да видим как да контролираме ума.

img 0350

Обещайте си в началото на практиката да отстраните всички ежедневни мисли и неприятности и да посветите това време само на вас. Не се оглеждайте на около, затворете очи, поемете въздух и се обърнете навътре в себе си. Наблюдавайте тялото си, мускулите си, всяко едно движение и усетете как дъхът ви се движи нагоре и надолу. С всяко издишване пускате всички грижи, напрежението и негативните чувства, а с всяко вдишване изпълвате тялото си със светлина, любов и положителни вълни. Бавно умът ще започне да се успокоява. Не контролирайте мислите си, а просто ги оставете да се реят, да идват и да си отиват като облаци докато наблюдавате тялото, дишането и движенията си.

Ще почувствате голяма разлика, ако успеете да направите това дори за кратко. След като започнете да практикувате съзнателно, нищо няма да може да наруши спокойствието ви, дори ако чувате разговори или каквито и да било разсейващи шумове около вас, защото ще бъдете фокусирани върху случващото се вътре във вас, а не навън.

Ако постигнете това състояние на осъзнатост по време на йога практиката си, ще почувствате нова способност да наблюдавате по-добре емоциите и чувствата си. Ще можете да погледнете вътре в себе си и да потънете по-дълбоко във вашата интуитивна природа и дори да започнете да забелязвате движението на вашата прана (жизнена енергия). Ще усетите как чрез практиката масажирате органите си, как разтягате мускулите си и как приливът на щастие ви завладява.

Когато практикувате съзнателно, ще изпитате истинската полза от йога и това, което тя прави за тялото и емоциите. Умът ще намали интензивността с която работи и ще ви помогне да останете по-фокусирани, да чуете вътрешния си глас и да бъдете тук сега в настоящия момент. Започнете с една минута релаксация всяка сутрин и малко по малко, ден след ден ще осъзнаете, че можете да останете концентрирани по време на медитация и практикувате йога съзнателно. Наистина има разлика, опитайте, заслужавате тези няколко минути за себе си.

Още статии